Eksperti skaidro: vai kaķim ir jādod “mitrā” barība, ja dzīvnieks uzturā lieto labu sauso barību

Foto – Pexels

Jāsaprot, ka pūkaino draugu kvalitatīva barošana ir ļoti svarīga mīluļa dzīves sastāvdaļa. Daudzi kaķu saimnieki un arī pircēji zooveikalos bieži uzdod vienu un to pašu jautājumu – ja kaķis ikdienā ēd kvalitatīvu sauso barību, vai viņam noteikti ir jādod arī “mitrā” barība?

Patiesībā bieži vien saimniekiem nav ne jausmas, kādu barību vajadzētu izvēlēties. Un šeit skaidrību palīdzēs ieviest ekspertu padomi, jo, galu galā, barība ļoti ietekmē mīluļa izskatu un pašsajūtu.

Mitrā un sausā barība: galvenās atšķirības

Mitrā barība ir lielisks risinājums tiem dzīvniekiem, kuri paši nevēlas dzert pietiekami daudz ūdens (dienā kaķim būtu jāizdzer aptuveni 50 ml ūdens uz 1 kg ķermeņa svaru). Savukārt sausā barība ir dabiska “zobu birste”, kas uztur kaķa zobus relatīvi tīrus. Tomēr mitrā barība mājdzīvniekam parasti labāk “smaržo”. Tad kuru no tām izvēlēties?

Foto – Pexels

Sausās kaķu barības plusi

Lietošanas un uzglabāšanas ērtums – tā nesabojājas tik ātri kā mitrā, un jūs varat to uzglabāt atvērtu daudz ilgāk, izmantojot vai nu maisiņu vai hermētisku trauku ar vāku (tādi ir nopērkami zooveikalos).
Kvalitatīva barība ar labu sastāvu nodrošina kaķa organismu ar visu nepieciešamo un uztur arī kārtībā viņa zobu stāvokli.

Mitrās barības plusi

Tā palīdz nodrošināt organismu ar nepieciešamo šķidrumu. Šai barībai ir pievilcīgāka konsistence (jāteic gan, ka kaķiem ir dažādas gaumes arī attiecībā uz šo – vieniem patīk barība ar mērcīti, citiem – pastēte, bet vēl citiem – želeja) un parasti kaķi to ēd ar lielāku prieku nekā sauso barību.

Foto – Pixabay

Lasi vēl: Kāpēc kaķis ar ķepām maigi satver cilvēka roku, neizlaižot nagus; Ko viņš patiesībā ar to grib pateikt

Tad kā īsti barot savu mīluli?

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, daudzi saimnieki praktizē tā saucamo “jaukto” barošanu, tas ir – uzturā dod kaķim gan sauso, gan mitro barību (dažādās bļodiņās, dažādās ēdienreizēs). Par laimi, dzīvniekam tas nekādi nekaitē. Galvenais faktors – ja vien dzīvnieks ēd abas. Kā to pareizi darīt? Sauso un mitro barību dot dzīvnieka dažādos laika intervālos vai arī otra opcija – piemēram, sausās barības graudiņus izmantot tikai kā kārumus.

Vai jauktās barošanas principam ir kādi plusi?

Foto – Pixabay

Galvenais un vienīgais faktors, kāpēc tā vajadzētu darīt attiecas uz tiem dzīvniekiem, kas ikdienā neizdzer pietiekoši daudz ūdens. Tad patiešām ir jādod arī mitrā barība. Un, atcerieties, ka kaķiem uzturā patīk dažādība, tāpēc jūs drīkstat izmēģināt visādus barošanas veidus, ja kaķim tas patīk.

Paši galvenie principi, kas jāatceras – dienas laikā sausajai barībai kaķim visu laiku ir jābūt bļodiņā (atšķirībā no mitrās, kas arī ātri sāk bojāties un tāpēc nav vēlams, ka kaķis tādu ēd), tāpat – blakus jābūt pieejamam trauciņam ar svaigu dzeramo ūdeni.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment